Attityder betyder allt

Det spelar ingen roll vilket arbetssätt ni har eller vilka omstruktureringar ni gör. Det är meningslöst att byta varumärkesstrategi eller skriva nya styrdokument.

Om ni inte tar tag i det som verkligen förändrar verksamheten på djupet. Era attityder.

Bild på missnöjd medarbetare
Bild på irriterad medarbetare

”Alla mina kollegor bidrar till en glad och positiv arbetsmiljö

– En del när de kommer till jobbet, andra när de går hem."

Det hade varit osämja ett bra tag på företaget. Så pass länge att de inblandade faktiskt hade glömt vad bråket handlade om. Det fanns ingen sakfråga längre. De andra hade med tiden helt enkelt bara blivit ”dumma”.

Där och då fick vi komma in och göra det vi gör bäst.

Receptet var nolltolerans mot tystnadskultur samtidigt som allt fick komma upp på bordet (allt det som de kom ihåg iallafall.)

Detta tillsammans med några av våra verktyg resulterade i en arbetsplats som fungerade bättre och smidigare än vad den gjort på många år.

“Vissa människor ska inte jobba med andra människor.
De borde jobba med sig själva istället.”

3125 exemplet

Detta är ett exempel hämtat från verkligheten. På den här, rätt normala arbetsplatsen, fanns denna konstellation av medarbetare.

3. Tre av de anställda var riktigt taggade och positiva. De älskade sitt arbete och längtade varje helg efter att det skulle bli måndag.

12.Tolv var nöjda med sitt arbete och gjorde det dem skulle. Varken mer eller mindre. Det gav dem lön och ja… det var ju ändå ett jobb.

5. Fem var inte nöjda. Inte alls faktiskt. De var så pass missnöjda så de kunde tänka sig att aktivt streta emot och inte alls bry sig om de andra ”idioterna”. Dessa människors negativa energi smittade ner hela arbetsplatsen

Känns situationen igen? Genom att arbeta med Attityder & Arbetssätt fick personalen lufta vad som rörde sig under ytan. Alla fick bli lyssnade på och tillsammans arbetade vi fram bättre, gemensamma arbetssätt och attityder.

“Framgångsrika team gör inte färre misstag
– de bara rapporterar dem oftare”

Positiva Pia

Informell ledare på jobbet.

Drivkraft
Pia har alltid allas bästa för ögonen.

Om misstag
Hon är prestigelös och delar med sig av vad hon lärt sig. Även sina misstag.

Om samtal
Pia är rakryggad och vågar stå upp både för sig själv, kollegorna och företaget. “Jag tycker vi ska fokusera på målet”, säger hon.

Om det annorlunda
När det kommer fram att någon tycker annorlunda säger Pia ofta: “Ohh, så spännande!” Hon älskar personlig utveckling och nya perspektiv.

Om kollegor
Pia pratar gärna med sina kollegor. Då det blir samarbetsproblem så avdramatiserar hon gärna motsättningen genom att fokusera på sakfrågan.

Pia förstår nog inte hur mycket hon inspirerar sina arbetskamrater.

De känner sig trygga med henne och vågar dela sina tankar med henne. Även de som inte rör jobbet.

Varför? Ja, varför inte?

Bild på negativ man

Negative Nicke

Också informell ledare på jobbet.

Drivkraft
Nicke arbetar alltid för sitt eget bästa.

Om misstag
Han berättar gärna och högt om sina många fördelar och framgångar men inget om sina misstag eller brister.

Om samtal
Nicke vill inte prata om vad han tänker och känner. Han undviker gärna rak kommunikation. “Det man inte pratar om är inget problem.”

Om det annorlunda
Nicke tycker inte om oliktänkande. De känns konstiga och lite hotfulla. Han vill helst hänga med likasinnade. “Varför ska man lyssna på andra när man redan vet bäst?”

Om kollegor
Nicke pratar ofta om sina kollegor i deras frånvaro. Men inte konstruktivt. “Idioterna skulle ändå inte förstå”, resonerar han.

Nicke muntrar ofta upp sina kollegor genom att höras och synas. Han kan alltid skämta. Om någon kollega. “Det är kul. Det tål dem säkert. De är ju inga småbarn.”

Varför? Näe, varför då?

“Det börjar och slutar ofta med attityder även om arbetssätten är på plats”

Vi är teamet bakom Attityder & Arbetssätt
Boka här för personlig kontakt